Verschillende soorten binnendeuren

Bij de afwerking van uw droomhuis zijn alle details van belang, daarbij mogen de deuren niet vergeten worden. Welke deur u kiest hangt af van de inrichting van uw woning en uw eigen smaak. Natuurlijk is de kleur belangrijk, maar dat is niet alles wat het uiterlijk van de deur bepaalt. Hieronder een uiteenzetting over verschillende soorten binnendeuren.

De bekendste deur

De deur die eigenlijk iedereen wel kent is de boarddeur. Deze deur heeft een vulling van karton en is hol. In meeste woningen wordt deze deur gebruikt, vandaar dat dit de meest bekende soort binnendeur is. Er zijn wel verschillende variaties mogelijk als u voor deze deur kiest. Zelfs een massieve binnenkant behoort tegenwoordig tot de mogelijkheid.

De luxere deur

Een luxere variant is een paneeldeur. Dit zijn deuren die bestaan uit een of meerdere panelen. Ze zijn massief en vaak van MDF (medium-density fibreboard, is geperst board met een middelharde dichtheid). Er zijn vele uitvoeringen mogelijk, bijvoorbeeld een stompe deur of een opdekdeur. Hieronder staan uitgelegd wat het verschil tussen die twee varianten is.

Opdekdeur of stompe deur

Een stompe binnendeur wordt ook wel een inleg- of sponningdeur genoemd. Het verschil tussen een stompe deur en een opdekdeur is dat een stompe deur in het kozijn valt (zie de afbeelding). De stompe deur wordt opgehangen met schanieren. Deze deuren worden stomp genoemd omdat ze rechte kanten hebben. Een inlegdeur daarintegen valt slechts gedeeltelijk in het kozijn, meestal ongeveer 15 mm. Deze deuren worden opgehangen met speciale paumelle schanieren. Opdekdeuren komen bijna alleen maar voor bij stalen binnendeur kozijnen.

Verschillende soorten binnendeuren

 

Een kale deur of een geschilderde deur

Een kale deur komt eigenlijk zelden voor, dit omdat de meeste binnendeuren vanuit de fabriek worden voorzien van een grondlak. Echter, stompe deuren worden vaak nog aangepast aan de exacte maten van het kozijn. In dat geval is het aflakken van de deur beter na het afhangen.

Voor- en nadelen van de verschillende binnendeuren

Zoals met de meeste zaken die bij het interieur horen, zijn vooral uw eigen wensen belangrijk bij het maken van een keus. Passen de deuren bij het interieur dat u voor ogen heeft voor uw droomhuis, zal voor het grootste gedeelte bepalen voor welke deur u gaat. Als u zich toch afvraagt of er ook voor- of nadelen zitten aan een bepaalde deur, dan kan wel genoemd worden dat een opdekdeur minder tocht doorlaat dan een stompe deur. Verder is de opdekdeur gemakkelijker te plaatsen.

Tot slot is het goed om te weten dat op een bouwtekening niet altijd goed te zien is om welke deur het gaat. Mocht u dit willen weten vraag dan naar de details, zodat u de deur kunt kiezen die bij u past.

Geïnteresseerd in uw eigen villa bouwen? Neem dan contact op met ons voor een eerste vrijblijvende afspraak, of vraag de gratis inspiratiegids aan!

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!