Veelgestelde vragen

Tijdens gesprekken met klanten worden veel vragen gesteld die relevant zijn als u een huis wilt laten bouwen. De vragen die vaak gesteld worden hebben wij hieronder al voor u beantwoord. Heeft u na het lezen van de antwoorden nog steeds geen antwoord gekregen op uw vraag? Neem gerust contact met ons op en wij staan u graag te woord.

De kosten

Vanaf welke prijs kan ik mijn villa bouwen met Architectuurwonen?

Bij Architectuurwonen bouwt u een huis vanaf € 408.120,- met villatype Tandvlinder. Deze villa heeft een inhoud van 668 m3, waarvan de begane grond een oppervlakte heeft van 87 m2. Denkt u nu dit is mij te klein? Misschien kiest u dan liever voor villatype Vliervlinder met een vanaf prijs van €455.685,-. Deze villa heeft een inhoud van 804 m3 en de begane grond een oppervlakte van 98 m2. 

Het villatype met de meeste inhoud is villatype Kolibrie met een inhoud van 1025 m3! De begane grond van deze villa heeft een oppervlakte van 113 m2. Villa Kolibrie heeft een vanaf prijs van €510.470,-

Alle villatypes bekijken >

Waarom pas een cataloguswoning met een vanafprijs van €408.120,-?

Een veelgehoord gezegde is ‘zoveel mensen, zoveel wensen’. En dat zien wij als bouwer ook terug in de gesprekken met onze opdrachtgevers. Bij sommige van de villatypes wordt zoveel aangepast dat de villa bijna niet herkenbaar is vanuit het basistype. Dat maakt niet alleen de cataloguswoning onderscheidend, hiermee onderscheiden wij ons ook ten opzichte van andere catalogusbouwers. Waarom dan deze vanafprijs? Bij Architectuurwonen hebben wij veel zaken bij deze vanafprijs inbegrepen, wat bij andere bouwers niet zo is. Een bouwer kan een goedkope vanafprijs hebben, maar door zaken die later toch belangrijk zijn kan de uiteindelijke prijs vele malen hoger worden. 

Verder lezen over de vraag: Waarom pas een cataloguswoning met een vanafprijs van €408.120

Wat zijn de kosten van een villa bouwen?

Bij Architectuurwonen kunt u dus een villa bouwen vanaf € 408.120,– met villatype Tandvlinder. Maar uiteraard komen hier nog wel kosten bij. Architectuurwonen geeft graag een volledig inzicht in de kosten van de villa en andere bijkomende kosten zoals de algemene bouwkosten. Bijvoorbeeld voor een kavel, benodigde bodemonderzoeken en kosten voor nutsaansluitingen (water en elektra). Ook zijn de prijzen van onze villa's exclusief volledige afwerking badkamer en toilet (sanitair en tegelwerk). Hiermee moet u dus altijd nog rekening houden.

Tijdens de eerste gesprekken zal een budgettering worden gepresenteerd van alle kosten die gemaakt gaan worden en waar u rekening mee moet houden. Op deze manier worden de kosten direct overzichtelijk gemaakt. De totale kosten zijn inclusief 21% BTW! Zo komt u nooit voor onaangename verrassingen te staan. Bij Architectuurwonen werken we per villatype met een vanaf prijs. In deze vanaf prijs zijn heel wat zaken en kosten verwerkt, zodat u zich hier niet meer druk over hoeft te maken en u niet voor onverwachte kosten komt te staan. 

Eventueel kunnen speciale berekeningen worden uitgevoerd tegen meerprijs zoals een ecologische quickscan om te onderzoeken met welke flora en fauna u rekening moet houden. Maar ook kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een andere warmtebron te gebruiken en zonnepanelen te laten plaatsen.

Welke zaken zijn bij de vanafprijs inbegrepen?

De vanaf prijs is inclusief;

 • Ontwerp- en architect kosten;
 • BENG-berekening;
 • Specifieke technische omschrijving op maat;
 • Aanvragen en verzorgen van de bouwvergunning;
 • Professionele begeleiding tijdens de bouw;
 • Gasloos bouwen door middel van een luchtwarmtepompsysteem;
 • Vloerverwarming op de gehele begane grond;
 • Hardhouten binnen kozijnen met luxe stompe deuren in het werk afgeschilderd;
 • Luxe houten stompe binnendeuren met luxe deurbeslag;
 • Norm conform de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC eis 0,40);
 • Opleveren met Woningborg certificaat;
 • Kosteloos opleveren met Vereniging Eigen Huis.

Bij de aanvraag van de brochure van Architectuurwonen wordt standaard een prijslijst verstuurd met de vanaf prijs van elk afzonderlijk villatype, van de standaard opties per villa en een opsomming van een aantal punten die zijn verwerkt in de vanaf prijs. Precies weten wat u allemaal krijgt voor dezes vanaf prijs? Plan dan een gesprek in met één van onze adviseurs.

Welke kosten zijn (niet) inbegrepen bij een huis bouwen?

De kosten die niet zijn inbegrepen zijn kosten waar wij zelf geen invloed op hebben of kosten die afhankelijk zijn van de bouw van de villa en vooraf niet in te schatten zijn. Maar ook meerwerk en extra opties komen bij de prijs op en natuurlijk de inrichting; dit is geheel afhankelijk van de smaak van de opdrachtgever.

Ook is de vanaf prijs exclusief;

 • Kosten voor de kavel;
 • Kosten voor bodemonderzoeken, grondverbetering of heiwerk;
 • Kosten voor nuts voorzieningen;
 • Reiskosten vanaf 50 km vanaf Rijssen;
 • Afbouw van de villa; inrichting zoals keuken, badkamer, wandafwerking, vloerafwerking en verdere inrichting;
 • Kosten voor aanleg van een tuin.

Hou er dus rekening mee dat minimaal nog €50.000 - €100.000,- bij op kan komen. Dit kan nog meer zijn als er veel wensen zijn die verwerkt moeten worden in het ontwerp of u een luxe inrichting wilt in uw villa. Geheel naar eigen inzicht en budget te bepalen.

Architectuurwonen schetsontwerp
Architectuurwonen oriëntatie

De oriëntatiefase

Kan Architectuurwonen mijn droomhuis bouwen?

Kan Architectuurwonen uw droomhuis bouwen? Uiteraard! Makkelijk antwoord zult u denken, want een ‘droomhuis’ is een subjectief begrip, dus er is niet één droomhuis. Zoveel mensen, zoveel wensen is een vaak gehoorde kreet en zo is het maar net. Een droomhuis is heel persoonlijk en voor iedereen anders.

Een droomhuis bouwen begint bij Architectuurwonen bij ons op kantoor in Rijssen. Wij nodigen u uit in één van onze spreekkamers en hier zult u in het eerste gesprek uw wensen bespreken met één van onze adviseurs. Al uw wensen en vragen kunt u hier stellen en onze adviseurs zullen op hun beurt vragen terug stellen en u vertellen over de werkwijze van Architectuurwonen. In dit gesprek maakt u vaak ook duidelijk welk villatype uw voorkeur heeft zodat het ontwerp en de budgettering hiervoor gemaakt kan worden. Na dit eerste gesprek zal namelijk de eerste schets gemaakt worden en globaal berekend worden wat dit gaat kosten. Het tweede gesprek zal plaatsvinden met de architect en wordt uw ontwerp gepresenteerd. Dit is het prille begin van uw droomhuis. Wij begeleiden u gedurende het hele proces, van begin tot eind, zodat u in samenwerking met ons uw droomhuis kunt realiseren.

Hoe vind ik een geschikte bouwkavel?

Voordat u begint met het bouwen van uw villa bent u eerst een bouwkavel nodig. U zult vast en zeker een idee hebben waar uw droomkavel aan moet voldoen. Ergens midden in de stad of juist helemaal afgezonderd? Een ruime kavel of juist compact? Ergens tussen de bossen of gaat uw voorkeur uit naar een royaal uitzicht over de landerijen? Als u dit voor uzelf heeft vastgesteld kan de zoektocht beginnen naar een geschikte bouwkavel. 

Bouwkavels worden beschikbaar gesteld door gemeentes en aan kopers, zowel particulier als bedrijfsmatig, aangeboden. Heeft u voorkeur voor een bepaalde gemeente, informeer dan altijd bij de deze gemeente of er bouwkavels beschikbaar zijn, of in de nabije toekomst beschikbaar komen. Als u nog geen voorkeur voor een bepaalde gemeente heeft dan kunt u ook online zoeken en ontdekken waar uw graag wilt wonen. Websites zoals zelfbouwinnederland.nl, bouwkavelsonline.nl, en funda.nl hebben online een leuk aanbod van bouwkavels.

Meer lezen over een geschikte bouwkavel >

Wat is welstand en een préadvies?

Als u gaat bouwen of verbouwen heeft de gemeente de welstandscommissie in het leven geroepen om te toetsen of bouwwerken voldoen aan de redelijke eisen van welstand. Deze eisen staan in de gemeentelijk Welstandsnota, ook wel bestemmingsplan genoemd, en zijn opgesteld om de ruimtelijke kwaliteit van een streek, wijk, buurt of straat te versterken dan wel te behouden.

Het woord préadvies laat al doorschemeren wat het betekent; de mogelijkheid om eerst een advies te krijgen van de welstandscommissie, voordat de hele procedure van de bouwvergunning in werking wordt gezet. Het grote voordeel hiervan is dat de bouwplannen aangepast kunnen worden conform het préadvies van de commissie. Hierdoor zal de bouwvergunning een betere kans van slagen hebben en het hele vergunningsproces sneller verlopen. Architectuurwonen regelt tijdens het proces van een eigen huis bouwen de gehele vergunningprocedure. Met andere woorden, u hoeft zich hierover geen zorgen te maken en kunt zich volledig concentreren op de afwerking en het interieur van uw droomhuis!

Woon ik straks in exact dezelfde villa als mijn buren?

Bij een standaard catalogusbouwer is deze kans aanwezig. Bij Architectuurwonen werkt dit anders. In feite wordt elke woning weer opnieuw ontworpen door onze architect en u heeft een villa op maat gemaakt! Dit komt niet alleen uw wensen en eisen, maar ook door wet- en regelgeving uit het beeldkwaliteitsplan in een bepaalde gemeente of door de vorm en oppervlakte van een kavel. Al deze factoren leiden ertoe dat elke villa eigenlijk uniek is.

Zo kunt u bijvoorbeeld een villa die in de basis wit gesaust is laten aanpassen naar metselwerk naar keuze, waardoor het aanzicht gelijk heel anders is. Bekijk bijvoorbeeld villa Vliervlinder te Apeldoorn. In de basis heeft de villa witte gevels en deze opdrachtgevers hebben gekozen voor grijs, genuanceerd metselwerk!

Dit geldt niet alleen voor het buitenaanzicht van de villa, maar ook voor de gehele indeling. Een gezin met drie kinderen wil waarschijnlijk graag vier slaapkamers op de verdieping, maar als u al met pensioen bent heeft u misschien liever een hobbykamer. Of liever geen muur tussen keuken en woonkamer? Dit is geen probleem!

Zelf een villa samenstellen, kan dat?

Als u al een kijkje heeft genomen op de pagina over onze gerealiseerde villa’s, dan is u vast al opgevallen dat elke villa toch uniek blijkt te zijn. Niet één is helemaal hetzelfde. Alle woonwensen van onze opdrachtgevers worden namelijk vertaald in een programma van eisen. En deze wensen zijn nooit hetzelfde. Op deze manier kunt u dus zelf uw eigen huis samenstellen. De technische omschrijvingen van de villa’s laten al meerdere opties zien voor een gewijzigde begane grond of verdieping. Dat is de kracht achter Architectuurwonen: een goede basis aanbieden, en u kunt het naar smaak en wens afmaken!

Behalve een optie op de indeling van een villa zijn er nog diverse keuzemogelijkheden, zodat u een villa zelf kunt samenstellen die helemaal uniek is. Liever een pannendak in plaats van riet? Geen probleem. Een fijne veranda achter het huis, inclusief schuifdeuren? Ook dit behoort tot de opties, afhankelijk van het villatype. Naast de standaard opties zijn er nog veel mogelijkheden om de villa zelf samen te stellen en naar uw wens aan te ontwerpen. Een aantal voorbeelden: de gestuukte muren van het villatype Lindepijlstaart kunnen worden uitgevoerd in elke gewenste kleur. Voor extra lichtinval kan de woonkamer van villatype Nachtpauwoog worden uitgebreid met een serre. Afhankelijk van de grootte van de bouwkavel kan elke villa op maat worden gemaakt, binnen de grenzen van het ontwerp, budget en wetgeving uiteraard. Geef vooral aan wat al uw wensen zijn en wij verwerken deze in het ontwerp!

De bouw

Worden de villa's traditioneel gebouwd?

Ja, al onze villa’s worden traditioneel gebouwd. Dit houdt in dat een woning wordt gebouwd door échte vakmensen op locatie. De villa’s worden steen voor steen gemetseld door onze metselaars, onze timmerlieden gaan op locatie aan de slag en we maken gebruik van betonnen breedplaatvloeren. Naast echte vakmensen hoort bij traditioneel bouwen ook een traditionele materiaalkeuze. Onze keuze om traditioneel te bouwen is om de hoogwaardige kwaliteit van onze villa’s te kunnen garanderen, vrijheid in het ontwerp mogelijk blijft en om een eindresultaat neer te zetten waar u, en wij, trots op kunnen zijn.

In tegenstelling tot prefab bouwen biedt traditioneel bouwen het voordeel van flexibiliteit. Tijdens het bouwen van een huis komt u soms zaken tegen waar u voorheen misschien nooit aan gedacht hebt, of u bent toch van mening verandert. Wilt u bijvoorbeeld nog een extra spotje in de keuken? Of toch een dubbele wastafel in de badkamer? Dan kan dit tijdens een traditionele bouw makkelijker gerealiseerd worden.

De werkwijze in de bouw heeft in de loop der jaren niet stilgestaan. Steeds meer huizen worden volledig prefab gebouwd, want prefab kent ook zo z’n voordelen. Daarom combineert Architectuurwonen de voordelen van prefab met traditioneel bouwen. Het vleugje prefab wat wordt toegepast heeft alleen met het materiaal te maken. Zo worden bijvoorbeeld dakkapellen of de gepotdekselde geveldelen prefab gemaakt. Niet omdat dit goedkoper is, maar vooral met het oog op de gewenste kwaliteit. Daarnaast verloopt de bouw ook sneller, wat voorkomt dat de woning tijdens het bouwen langere tijd wordt blootgesteld aan de weersinvloeden.

Wat is de bouwtijd van een villa bij Architectuurwonen?

Het hele bouwproces is afhankelijk van alle wensen voor oplevering. Van begin start bouw tot de uiterlijke oplevering kan circa 8 maand tot 12 maanden in beslag nemen.

De ruwe planning ziet er als volgt uit: Vanaf het eerste gesprek tot aan het tekenen van een contract kunnen wij verzorgen in zo’n 6 weken. Na ondertekening van het contract zullen wij direct de stukken opsturen aan het kwaliteitsteam voor een vooroverleg. Wanneer het unieke ontwerp goedgekeurd is, hebben wij circa 5 weken nodig om alle vergunningstukken uit te werken met onze bouwpartners en wij verzorgen de vergunningsaanvraag.

Vanaf dat moment start het vergunningsproces, waarvoor elke gemeente 8 weken de tijd heeft gereserveerd. Na het vergunningsproces liggen de vergunningsstukken ter inzage bij de betreffende gemeente en hebben mensen 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Als er geen bezwaren zijn, zijn wij voornemens binnen enkele weken te beginnen met de realisatie van de woning.

Als tijdens het vergunningsproces kunt u zich alvast bezighouden met de inrichting van uw huis. Zo wordt de bouwtijd zo efficiënt mogelijk gebruikt. Het daadwerkelijk bouwen van de woning neemt ongeveer 8 tot 12 maanden in beslag. Wij hanteren een strakke planning, zodat u precies weet in elke weken bepaalde werkzaamheden zullen worden uitgevoerd. Met deze planning maken wij ook een inschatting van de opleverdatum, natuurlijk afhankelijk van onvoorziene omstandigheden tijdens de bouw.  

Welke garanties geeft Architectuurwonen?

Als u een villa laat bouwen door Architectuurwonen heeft u de keuze uit twee contracten. De één is een contract van het garantie- en waarborgfond Woningborg. Deze organisatie zorgt voor de (woning)bouwsector voor certificering, advisering, toetsing en onderhoudt toezicht. Maar het belangrijkste onderdeel is uiteraard de uitstekende garanties, waarborgen en adviezen die worden afgegeven. Dit verkleind de risico’s en verminderd de faalkosten en realiseren een betere woonomgeving.

Het tweede contract waar u uit kunt kiezen is de AvA 2013, de Algemene Voorwaarden voor Aannemingen van werk 2013, vastgesteld door Bouwend Nederland, de vereniging voor bouw- en infrabedrijven. In deze voorwaarden staat alles opgesomd waar een aannemer aan moet voldoen, van de offerte tot aan de aansprakelijkheid. Beide contracten bepalen voor zowel ons als aannemer als u als opdrachtgever bepaalde rechten en plichten.

Architectuurwonen - villatype Kolibrie voor - 1920x1080px