Veranda en serre

Een veranda en een serre zijn twee verschillende dingen. Maar vaak worden deze termen door elkaar gebruikt. Dit komt doordat een veranda en een serre meestal beide aanbouwen van een woning zijn. Er zitten wel verschillen tussen deze twee. Een belangrijk verschil is dat een veranda open is en een serre dicht.

 

Veranda

Een veranda wordt ook wel een terrasoverkapping genoemd. Het is een aanbouw aan het huis, maar het kan ook los van het huis staan. Een veranda is een afdak die steunt op palen en wordt meestal gemaakt van hout of aluminium. De overkapping heeft tenminste één open zijde, maar kan ook meerdere open zijden hebben. In de veranda ligt meestal een houten vloer, soms blijft de bestaande vloer er in liggen. Als de veranda een aanbouw aan het huis is, dan is deze houten vloer meestal op gelijke hoogte met de vloer in het huis.

 

Serre

Een serre is altijd een aanbouw van een woning. De zijkanten en het dak bestaan beide uit kozijnen met glas. Er zijn geen open zijden bij een serre. Een serre wordt meestal gezien als een volwaardige woonruimte. Als mensen het woonoppervlak van de woning willen vergroten, is een serre een optie. Er kan gekozen worden uit verschillende vormen. Er bestaan ronde serres, maar ook rechthoekige. Een serre wordt gebouwd om de lichtinval te bevorderen, naast vergroten van het woonoppervlak.

 

Het verschil

Er zijn een aantal verschillen tussen een veranda en een serre. Een veranda is (gedeeltelijk) open en een serre is dicht. Voor het bouwen van een serre heeft u een vergunning nodig, vaak is dit voor het bouwen van een veranda niet nodig. Ook worden de veranda’s en serres van andere materialen gemaakt. Serres worden gemaakt van glas en veranda’s van hout of aluminium. Hierdoor bevordert de serre het lichtinval in huis en de veranda die weert het juist af. Voor een serre betaalt u een hogere prijs dan voor een veranda. Als u een veranda heeft, dan kunt u deze wel om laten bouwen tot een serre.

 

Denkt u eraan om een serre of een veranda te bouwen bij uw droomhuis? Als u een groter woonoppervlak en veel lichtinval wilt voor uw droomwoning, dan kunt het best voor een serre gaan. Een veranda past bij u als u in de zomer koel buiten wilt zitten en in het najaar met wat slechter weer ook nog buiten wilt zitten.

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!