Thermopane

Dubbel glas wordt ook vaak Thermopane genoemd. Thermopane is een Duits bedrijf dat in de jaren 50 voor het eerst dubbel glas op de markt bracht. De meeste mensen die het over Thermopane glas hebben, bedoelen dubbel glas. Dit glas werd tussen 1948 en 1993 gemaakt. Tegenwoordig wordt dit glas niet veel meer verkocht, omdat de techniek verbeterd is. Het HR-glas wordt nu meer verkocht. Dit staat voor hoog rendementsglas.

Dubbel glas

Normaal dubbel glas wordt nog maar weinig verkocht. De techniek is sterk verbeterd, waardoor ander glas meer isolatie geeft. Het eerste dubbele glas bestond uit twee glasplaten met lucht ertussen. De ramen werden gekit en hierdoor was het raam luchtdicht. De lucht tussen de ramen zorgt voor de isolatie. Tegenwoordig wordt er meestal gekozen voor HR-glas. Voor dat glas worden nieuwe technieken gebruikt en de isolatie van deze glazen is beter.

Waaruit bestaat HR-glas?

HR-glas bestaat net als dubbel glas uit een spouw en een vulling. De spouw is de ruimte tussen de twee glasplaten in. De spouw wordt gevuld met lucht of een bepaald soort gas. Bij nieuw HR-glas wordt de spouw gevuld met edelgas. De functie van de spouw is om te isoleren. Als de spouw gevuld wordt met gas, zorgt dit voor een betere isolatie. Het HR-glas heeft ook een coating, dit heeft het normale dubbele glas niet. Aan de binnenkant van het HR-glas zit een dunne metalen coating. Deze coating zorgt ervoor dat de warmte van de kamer binnen blijft. Het valt bijna niet op dat er een coating op het glas zit.

Soorten HR-glas

Het eerste HR-glas op de markt, wordt inmiddels al niet meer geproduceerd. Er zijn verschillende soorten HR-glas, namelijk HR, HR+, HR++ en HR +++ glas. Het HR-glas bestaat inmiddels niet meer. HR-glas was dubbel glas met een coating, deze coating reflecteert warmte. Inmiddels is de coating verbeterd en heet het HR + glas. Tussen de twee glasplaten is de spouw gevuld met lucht.

Het HR + glas is inmiddels ook verbeterd tot het HR ++ glas. Dit is ook dubbel glas met een coating, maar hier is de spouw niet gevuld met lucht. De spouw is gevuld met edelgas. Door edelgas te gebruiken in plaats van lucht, isoleert het glas beter. Door het gas, meestal wordt daarvoor Argon gas gebruikt, kan de buitenkant van het raam beslaan. Dit komt doordat het gas erg goed isoleert.

Het HR +++ glas isoleert nog beter dan het HR ++ glas. Dit komt omdat het drie dubbel glas is, gevuld is met edelgas. Ook heeft een HR +++ niet één spouw met edelgas maar twee spouwen. Hierdoor kan de warmte in huis makkelijk binnen gehouden worden.

Voordelen van HR-glas ten opzichte van dubbel glas

HR-glas isoleert beter dan dubbel glas. Dit komt door het edelgas en de coating die voor HR-glas gebruikt wordt. Dubbel glas heeft geen coating, en wordt gevuld met lucht, dit isoleert minder goed. Aan de U-waarde kunt u ook zien welk glas het meest isoleert. Een U-waarde geeft aan hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking. De U-waarde van dubbel glas is 2,8 en van HR +++ glas tussen de 0,9 en 0,6. Het HR +++ glas is de beste keuze voor energiebesparing, maar is ook de grootste investering.

Bij de keuze van glas voor uw villa moet u dus afwegen hoeveel u wilt investeren en hoeveel u er mee kunt besparen in de komende jaren.

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!