Luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen wordt ook vaak kierdicht bouwen genoemd. Het houdt in dat alle naden en kieren in uw droomhuis worden gedicht. Luchtdicht bouwen wordt op nieuwbouw toegepast maar ook op renovatie. Het doel hiervan is om te voorkomen dat er ongecontroleerde lucht in de woning terecht komt. Ongecontroleerde lucht is ongewenste lucht. Er zijn twee soorten ongecontroleerde lucht. Lucht die ongewenst van buiten naar binnen gaat en lucht die ongewenst van binnen naar buiten gaat. Het eerste wordt infiltratie genoemd en het tweede exfiltratie.

Soms wordt er gedacht dat luchtdicht bouwen ongezond is, maar dit is niet het geval. De woning moet wel geventileerd worden. Met ventileren wordt er bewust lucht toegelaten, bijvoorbeeld door een rooster. Door de woning te ventileren wordt de lucht binnen ververst.

 

Eisen

In Nederland bestaat er een bouwbesluit en daarin staan minimale eisen voor de luchtdoorlatendheid van gebouwen. Bij woningen is de EPC-NORM minimaal 0,4. EPC staat voor Energieprestatiecoëfficiënt, dit geeft de energetische efficiëntie van een gebouw aan. Aan de waarde kan gezien worden hoe energiezuinig de woning is. Hoe lager de waarde hoe energiezuiniger de woning is.

De luchtdoorlatendheid wordt aangegeven met ‘qv;10’. Dit is de luchtvolumestroom (qv) uitgedrukt in 10 pascal. Deze index geeft de ongewenste luchtverplaatsing tussen binnen en buiten aan. In het bouwbesluit staat beschreven dat de luchtdoorlatendheid niet meer dan 200 dm3/s mag zijn bij 10 pascal.

 

Voordelen van luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen brengt verschillende voordelen met zich mee. Het bespaart energie, het geeft comfort, het voorkomt vochtproblemen, het is waterdicht en het is geluidswerend.

Door luchtdicht bouwen komt er dus geen ongecontroleerde lucht in uw droomhuis. Dit bespaart energie. Er komt namelijk geen koude lucht binnen, waardoor de verwarming niet elke keer aanslaat. Maar in de zomer bespaart het ook energie, de warme lucht blijft buiten. De woning hoeft daardoor minder gekoeld te worden. Als alles luchtdicht is, heeft u ook geen last van tocht, dat verhoogt het comfort van de woning.

Luchtdicht bouwen is ook belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Er kan namelijk condensatie bij de scheidingsconstructie ontstaan als de woning niet luchtdicht is, doordat de warme en de koude lucht botsten. Hierdoor kan er bijvoorbeeld schimmel ontstaan. Ook helpt luchtdichtbouwen bij waterschade. Infiltratie heeft een zuigende werking, waardoor water naar binnen kan komen als de woning niet luchtdicht gebouwd is. Het laatste voordeel is dat luchtdicht bouwen zorgt voor een betere geluidsisolatie.

Kortom, luchtdicht bouwen is een punt om over na te denken bij het bouwen van een woning. Wilt uw meer informatie over het bouwen van uw droomhuis? Neem dan gerust contact op met ons.

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!