De ins en outs van de constructieberekening

Tijdens de reis richting het bouwen en vooral opleveren van uw huis komen er regelmatig nieuwe termen langs. Sommige vanzelfsprekend, bij andere moet u woordenboek, Google of de uitvoerder raadplegen om duidelijkheid te krijgen. Daarom zetten we af en toe een bouwterm in de schijnwerper.

Deze keer is dat de constructieberekening. Iets wat bij iedere bouw naar voren komt, maar waar u waarschijnlijk tot nu toe nog nooit over heeft nagedacht. Eerder spraken we bijvoorbeeld al over de sondering en het heiwerk. De bouw van uw droomwoning gaat niet alleen over ontwerp en uitvoering, maar begint bij de basis. Zoals bij alles in het leven moet die gedegen in elkaar steken om het huis ook in de toekomst te kunnen dragen.

Constructieberekening van uw droomwoning

Bij de constructieberekening wordt gekeken naar de gehele dragende constructie en dan vooral naar de constructieve veiligheid. Zodat de woning niet alleen stevig wordt neergezet, maar ook in de toekomst sterk en intact blijft. Van bodem en fundering tot de uitvoering van de wanden, het dak en de vloeren van uw toekomstige woning. Deze constructieberekening wordt uitgevoerd door een constructeur. Aan de hand van de bouwtekeningen en overige reeds bekende informatie wordt berekend hoeveel belasting op de dragende delen komt te staan, en hoe stevig de uitvoering vervolgens moet zijn.

Er zijn veel elementen die van invloed zijn op de stevigheid van de constructie van een woning. De dikte van de muren, de sterkte van de fundering, de uitvoering van vloeren en balken. Deze informatie wordt gecombineerd met de krachten en het gewicht dat van de constructie wordt gevraagd.

Dit alles bij elkaar resulteert in de constructieberekening. Het geeft voor u zekerheid over de kwaliteit van de te bouwen woning en is een belangrijk onderdeel voor de aanvraag en verstrekking van de bouwvergunning.

PS: Mocht er tijdens of in de aanloop naar de bouw van uw droomvilla een term of opmerking naar voren komen die u niets zegt, kunt u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. Ook daar zijn we voor!