Bestek van de woning

Bestek is een van de eerste termen waar u tegenaan loopt wanneer u besluit om uw eigen huis te laten bouwen. Maar wat betekent dat dan precies? En is het belangrijk voor u?

Bestek als technische omschrijving

Een bestek is eigenlijk niets meer of minder dan de technische omschrijving van uw te bouwen villa. Daarin staan bijvoorbeeld alle technische details van de bouw, zoals dat onder andere met u wordt afgesproken. Maar ook juridische afspraken, de voorgeschreven materialen en de uitvoeringsvoorwaarden. In combinatie met de bestektekeningen vormt het bestek een soort handboek of werkboek voor uw droomvilla, zodat iedereen precies weet wat er moet gebeuren. Aan de hand van algemene codes is voor alle betrokkenen direct duidelijk welke bouwonderdelen of fases er bedoeld worden. Op basis van dit bestek worden ook de uiteindelijke prijzen bepaald door de aannemer.

Gebruik bestek

In de bouwwereld wordt een bestek vaak gebruikt om offertes op te vragen bij verschillende (bouw)bedrijven, daarnaast bevat het de afspraken tussen de opdrachtgever en de uitvoerder. Hoe uitgebreider het bestek, hoe minder kans op fouten of misverstanden. Een term die bijvoorbeeld vaak in een bestek wordt gebruikt is ‘of gelijkwaardig’. Dat betekent dat er wel alternatieve producten of acties mogen worden aangeboden door uitvoerende bedrijven, maar alleen wanneer dit in kwaliteit en uitvoering gelijkwaardig (of beter) is.

Een bestek is voornamelijk een bouwtechnisch verhaal. Het is niet direct iets om zelf mee te nemen als omschrijving van uw nieuwe droomhuis. Het bevat de algemene afspraken en omschrijvingen, als voorwaarden of een soort van contract tussen de architect en de uitvoerende partijen. Maar juist daarom is een bestek wel een heel belangrijk onderdeel van uw woning en is het voor ons dan ook van belang dat de gegevens die daarin verwerkt worden heel duidelijk omschreven zijn.

 

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!