Wat is een sondering?

Bijna iedereen weet wel dat er voor de bouw van een goede woning een gedegen fundering nodig is. Deze fundering zorgt ervoor dat uw droomwoning ook in de toekomst stevig blijft staan. De juiste fundering is niet alleen afhankelijk van het gewicht en de afmeting van uw woning, maar zeker ook van de grondsoort waarop er gebouwd gaat worden.

Sondering voor uw droomwoning

Om de draagkracht van de bodem ter plekke te controleren, wordt deze vooraf aan de bouw van iedere woning gesondeerd. Daarbij wordt een kegelvormige punt (conus) met behulp van een hydraulische pomp in de grond gedrukt. Bij het sonderen van de bodem, meten we onder andere de weerstand en de plaatselijke wrijving. Vervolgens komt er een wrijvingsgetal uit de sondeergrafiek, waarmee de grondsoort in de grondlagen bepaald kan worden. Een sondering wordt uitgevoerd met behulp van een vrachtwagen, of zelfs een rupsvoertuig.

Iedere bodem bestaat uit grondkorrels. Op grotere korrels, zoals zand, worden de krachten beter overgedragen. Daarnaast wordt het grondwater sneller afgevoerd. Grondlagen met kleine korrels, zoals klei, drukken makkelijk samen, waardoor de grond minder goed belastbaar is en het water minder goed weg kan komen. Daarom wordt de bestaande samenstelling altijd vooraf door deze sondering bepaald.

Sondering en advies

Aan de hand van de uitkomsten van de sondering wordt een gedegen advies gegeven om de juiste fundering in te plannen. Bij het sonderen is het zelfs een optie om de waterspanning in de bodem te meten en daarna een eventueel bemalingsadvies uit te brengen.

Bij funderingsadviezen wordt niet alleen rekening gehouden met de constructie van het gebouw en de ondergrond, maar ook met de bijbehorende externe factoren / mogelijke belastingen zoals sneeuw, wind enzovoort. Al met al een heel technisch verhaal. Misschien schrikt u ervan. Maar eigenlijk is alles wat u weten moet het volgende: wij hebben een ruime ervaring in de gehele bouw van een (uw) droomwoning. Ook in het voorbereiden, waaronder de sondering en het bepalen van de juiste fundering. Dus geen zorgen. En mocht u toch vragen hebben na het lezen van dit verhaal, horen we graag van u!

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!