Warmtepomp

De warmtepomp: een moderne en energiezuinige verwarmingsbron. Als u een huis laat bouwen, of daarover nadenkt, passeren er diverse verwarmingsmogelijkheden de revue. Heeft u wel eens nagedacht over de warmtepomp? Deze duurzame bron van warmte is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Sommige pompen halen hun energie of warmte uit de buitenlucht, andere werken met grondwater of aardwarmte. Een warmtepomp kan uw huis of water op energiezuinige wijze verwarmen.

Hoe werkt het?

Zoals bij een koelkast de lucht en verswaren worden gekoeld en daarna de warme lucht wordt afgevoerd, kan eenzelfde systeem in het groot uw huis aangenaam verwarmen. De aanwezige warmte wordt uit de bron (bijvoorbeeld uit de bodem) gehaald en door een buizensysteem naar de pomp getransporteerd. Daar wordt het omgezet naar de juiste temperatuur, waarna het uw huis of bijvoorbeeld water kan verwarmen. U kunt daarnaast kiezen voor een combinatie van de warmtepomp met een HR-ketel, de zogenaamde hybride verwarming.

Dit systeem is met name geschikt voor nieuwbouwhuizen die al goed geïsoleerd zijn. Daarnaast wordt aangeraden om een warmtepomp te combineren met bijvoorbeeld vloerverwarming. Een vloerverwarming heeft namelijk in verhouding tot standaard radiatoren minder warmte/energie nodig om dezelfde ruimte te kunnen verwarmen. Juist wanneer u bezig bent met een nieuw te bouwen huis, neem dan deze optie van verwarmen mee in uw keuze. U bespaart niet alleen flink op energiekosten, maar het is ook beter voor het milieu door de lagere CO2 uitstoot. Een warmtepomp werkt energiezuinig, doordat er alleen energie nodig is om de aanwezige warmte ‘om te zetten’ naar de gewenste temperatuur. Bij andere energiebronnen wordt de warmte compleet gegenereerd in bijv. de ketel. Er zijn zelfs warmtepompen die bij een hoge buitentemperatuur kunnen worden ingezet om de temperatuur binnen iets te verlagen. Een warmtepomp gaat net als de moderne HR-ketels gemiddeld 15 jaar mee.