Voegwerk

Een voeg is de naad of overgang tussen twee verschillende of gelijke materialen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld bakstenen, tegels of planken. Voegwerk is het soort voeg dat zich in een gevel bevindt. Stevige voegen zijn belangrijk voor uw buitenmuur. Ook bepaalt de voeg het uiterlijk van uw gevel. Zo kunt u verschillende soorten voegwerk kiezen maar ook verschillende kleuren, waardoor de kleur van uw steen of tegel beter uit kan komen.

Voegwerk wordt uitgevoerd bij zogenaamd schoon metselwerk. Dat zijn netjes gemetselde muren, waarvan de stenen in het zich blijven en niet ‘verdwijnen’ achter stucwerk of een andere afwerking.

Soorten voegwerk

Bij het kiezen van voegwerk is de keus divers. Er zijn tal van mogelijkheden om uw muur het uiterlijk te geven dat u voor ogen heeft. Van de meest gangbare soorten staat hieronder een overzicht. Daarbij ziet u onder andere de bol geklopte voeg, waarbij de voeg iets bol uitsteekt. Bij de verdiepte voeg, ligt de voeg juist dieper tussen de stenen. Ook is het mogelijk om de voeg gelijk te hebben aan de stenen, dit kan met bijvoorbeeld een platvol gladde voeg. Welke soort gekozen wordt, ligt aan de stijl van uw huis en uw eigen smaak.

Voegwerk uitleg

Welk materiaal wordt gebruikt voor voegwerk?

Het materiaal waarmee gevoegd wordt heet voegmortel. Het ligt onder andere aan de gewenste kleur hoe de samenstelling van de voegmortel is. Bij een klassieke kleur wordt er bijvoorbeeld één deel wit cement, met één deel schep kalk en zes delen scherp zand gemengd. Door het aanpassen van de zandsoort kan de tint veranderen. Zo geeft rijnzand een grijze kleur, wit zand een bleke kleur en duinenzand een crème kleur. De kleur van het voegwerk kan ook beïnvloed worden door het gebruik van een kleurstof. Verder kunnen er in de voegmortel bijvoorbeeld kalksteen, kwartskorrels of vochtwerende producten worden gemengd om de samenstelling aan te passen op uw wensen en de benodigde eigenschappen voor een zo goed mogelijke kwaliteit.

De kleur van de voeg is belangrijk bij het gewenste uiterlijk van de gevel. Bij gebruik van een voegmortel met nagenoeg dezelfde kleur als de stenen, krijgt de gevel een egaal uiterlijk. Bij een lichte voeg zal de gevel een lichtere uitstraling hebben, terwijl dit donkerder zal zijn bij een donkere voeg.

Voegwerk voorbeelden

Waarom voegwerk?

Het voegen van een gevel zorgt er voor dat de muur een hogere stabiliteit en weerstand heeft. Ook beperkt een voeg het insijpelen van water en bovendien wordt de gevel zo beter beschermd tegen schade. Daarnaast wilt u natuurlijk dat uw droomhuis er goed uitziet, waaraan een mooie voeg zeker kan bijdragen.

Wilt u graag meer weten over voegwerk of de toepassing daarvan bij uw droomhuis? Neem dan gerust contact met ons op.

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!