Een rietgedekte villa bouwen - verkleuring van een rieten dak

Verkleuring van een rieten dak

De verkleuring van het rieten dak

Wellicht komt het wat onverwacht, omdat je er nog nooit van hebt gehoord. Maar het is inderdaad mogelijk dat uw rieten dak na verloop van tijd verkleurt. Sterker nog, de kans is eigenlijk 100 procent dat uw fraai rieten dak na verloop van tijd verkleurt tot een karakteristieke bruingrijze tint. Is dat erg dat het verkleurt? Nee, op zich niet. Of het moet zo zijn dat u de desbetreffende tint niet mooi vindt. Toch is het zo dat u het zal moeten accepteren. Riet blijft nu eenmaal een natuurproduct en het zonlicht doet gewoon zijn werk. Het tegengaan van verkleuring van uw rieten dak is dus onmogelijk. Dus gaat u een rietgedekte villa bouwen, houd er dan rekening mee dat dit proces gedurende de eerste twee jaar zal gaan plaatsvinden.

Heeft verkleuring van een rieten dak voordelen?

In eerste instantie zou je denken dat verkleuring geen voordelen kent. Je schaft tenslotte een rieten dak aan, ook omdat je de bruine kleur wel mooi bij je huis, de omgeving of iets anders vindt passen. Toch heeft verkleuring van uw rieten dak een voordeel. Gaat u een rietgedekte villa bouwen, dan is bij het aanvankelijke leggen van het rieten dak de kans aanwezig dat men kleurverschil aantreft tussen de verschillende bossen riet. Men noemt dit ook wel het dambordpatroon. Ondanks dat dat waarschijnlijk niet direct hinderlijk is voor de meeste woningeigenaren, verdwijnt dit kleurverschil op het moment dat het bruine riet verandert in de genoemde bruingrijze tint. De kleur kan dus zomaar egaler worden. Dat blijft zo wanneer in een later stadium delen van het rieten dak eventueel vervangen moeten worden. De nieuwe bossen riet die worden geleverd hebben dezelfde kleur als het riet dat zich nog op uw dak bevindt.

Verbroeid en verspochten riet

Als u een dambordpatroon ontdekt op uw nieuwe rieten dak, dan is dat dus geen enkel probleem. Zoals gezegd, na ongeveer twee jaar is dit probleem verholpen en ziet uw gehele rieten dak ‘mooi’ bruingrijs. Kleurverschil in de verschillende bossen riet kan echter ook ontstaan, doordat de kwaliteit van het riet simpelweg niet goed is. Men spreekt dan van verbroeid en verspochten riet. Mocht er dus sprake zijn van deze twee vormen van kwalitatief slecht riet, dan mogen deze absoluut niet worden gebruikt voor de dakbedekking van uw villa.

Een rietgedekte villa bouwen met Architectuurwonen

Momenteel zijn er producten op de markt die uw rieten dak kunnen voorzien van een bepaalde coating. Deze producten stellen dat middels deze coating schimmels, algen en mossen geen enkele kans krijgen. Ook verklaren zij stellig dat dit product verkleuring van het rieten dak tegengaat. Wilt u meer weten over deze coating en of dit daadwerkelijk helpt uw rieten dak in optima forma te houden of wilt u gewoon algemene informatie over een rietgedekte villa bouwen? Neem dan contact op met Architectuurwonen, één van onze adviseurs beantwoord graag al uw vragen!

Een rietgedekte villa bouwen - verkleuring van een rieten dak

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!