Potdekselwerk

Potdekselen is het bekleden van de gevel met gevelplanken die dakpansgewijs worden aangebracht. Dit houdt in dat de bovenste plank over de onderste plank wordt gepotdekselt. Op deze wijze zitten alle planken als dakpannen aan de gevel bevestigd. Potdekselwerk is een andere manier van gevelbekleden dan houten planken, waar een veer of sponing in zijn aangebracht. Bij een groef of sponning wordt de methode vernoemd naar het profiel, bijvoorbeeld kanaalgroef, rabbat of vellinggroef. In de volksmond wordt dit vaak schroten genoemd.

In de meeste gevallen wordt het potdekselwerk tegen de gevel aangebracht en zie je vaak dat schroten of rabbat als timmerwerk van plafonds en voor de aftimmering binnen wordt toegepast.

Welk materiaal kun je het beste gebruiken bij potdekselwerk?

Potdekselwerk wordt in het algemeen duurzaam aangebracht en vereist vaak een rustieke uitstraling. De meest gebruikte houtsoort is Douglas. Daarnaast wordt vaak Red cedar of Amerikaans eiken toegepast. De houtkeuze is uiteraard afhankelijk van de uitstraling die u aan de villa wilt meegeven.

Hoe wordt potdekselwerk aangebracht?

Potdekselwerk kan zowel horizontaal als verticaal worden aangebracht. De Potdekselplanken worden op een raamwerk geplaatst die op de binnenmuur van het huis is bevestigd. Afhankelijk van de richting van de planken is het van belang dat de planken schuin lopen en elkaar volledig afdekken voor de beste afwatering van regen.

Wilt u graag meer weten of de toepassing van potdekselwerk als gevelbekleding? Neem dan gerust contact met ons op.

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!