Kozijnen

Kozijnen zorgen ervoor dat de ruiten en ramen op hun plek blijven, hierdoor komt er licht en lucht in de woning. Een kozijn helpt om de isolatie van uw villa te verbeteren. Maar een kozijn is niet alleen functioneel, het geeft ook uitstraling aan het huis. Kozijnen worden gemaakt in verschillende materialen. De materialen waar kozijnen van worden gemaakt zijn hout, aluminium en kunststof. Er zitten voor- en nadelen aan deze materialen.

Hout

Houten kozijnen hebben een klassieke en karakteristieke uitstraling. Vaak zijn de kozijnen van hardhout gemaakt, omdat hardhout een lange levensduur heeft. Bij houten kozijnen kunt u het onderhoud zelf doen. U kunt bijvoorbeeld makkelijk een kleine schade repareren met houtvulmiddelen. Het is ook makkelijk om de uitstraling van uw huis te veranderen, door bijvoorbeeld het kozijn een andere kleur te schilderen.

Maar als u voor houten kozijnen kiest, dan heeft dat ook nadelen. Hout is vochtgevoelig, waardoor hout opzet en ramen kunnen gaan klemmen. Hout kan ook gaan schimmelen, rotten of er kunnen insecten in gaan zitten. Om de levensduur te verhogen is het nodig om de kozijnen te onderhouden. De kozijnen moeten schoon worden gemaakt, het schilderwerk moet worden bijgehouden en als het nodig is moeten de kozijnen worden gerepareerd.

Aluminium

Een aluminium kozijn heeft ook voor- en nadelen. Een groot voordeel ten opzichte van houten kozijnen is dat aluminium niet gevoelig is voor weersomstandigheden. Ze hebben ook niet veel onderhoud nodig. U hoeft alleen het kozijn schoon te houden met een doek. Er bestaan speciale schoonmaakmiddelen voor, maar het is niet perse nodig om deze te gebruiken.

Een aluminium kozijn mag niet in contact staan met koper, lood, kalk, cement, hout en staal. Als u aluminium kozijnen gaat plaatsen moet u ervoor zorgen dat er beschermingslagen tussen zitten. Na een paar jaar moet het kozijn opnieuw gesteld worden. Dit houdt in dat de schroeven moeten worden aangedraaid en de sluitingen moeten worden gesmeerd. Een nadeel van aluminium kozijnen is dat de prijs hoger ligt dan bij hout of kunststof. Een ander nadeel van aluminium kozijnen is dat je het niet kunt schilderen.

Kunststof

Kunststof kozijnen zijn net als de aluminium kozijnen onderhoudsarm. Deze kozijnen kunt u ook afnemen met een doek en eventueel kan dit met speciale schoonmaakmiddelen. Als u dit met speciale schoonmaakmiddelen doet, gaat het kozijn langer mee. Moderne kunststof kozijnen beschikken ook over HR ++ glas. Met dit glas kunt u stookkosten en energiekosten besparen. Verder bieden deze kozijnen preventie tegen inbraak. Nog een voordeel is dat het kozijn geluidsisolerend is.

Maar er zijn ook nadelen aan kunststof kozijnen. U kunt het kozijn niet overschilderen. Het is dus niet makkelijk om het kozijn een andere kleur te geven. Maar er komen wel steeds meer methoden, waarmee dit makkelijker kan. U mag ook niet boren in kunststof kozijnen. De ‘stijfheid’ van de kozijnen verdwijnt dan. Het kozijn houdt zichzelf qua druk dan niet meer in evenwicht.

Bij het kiezen van een kozijn voor uw droomhuis ligt het aan uw wensen waar de keus op valt. Vindt u een bepaalde uitstraling mooi of kijkt u alleen naar de onderhoudsvriendelijkheid. Natuurlijk kunnen wij u adviseren bij het maken van een keus.

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!