Heiwerk

Een droomhuis bouwen begint bij de fundering. Er zijn twee funderingen waarop een gebouw gebouwd kan worden, namelijk een fundering op staal en een paalfundering. Welke fundering gebruikt moet worden ligt aan drie factoren. Het heeft te maken met het gewicht en de inhoud van het gebouw, op welke diepte de vaste grond zit en hoeveel gewicht de vaste grond kan dragen. Door een bodemonderzoek, ook wel sondering genoemd, wordt dit vastgesteld. Bij de sondering wordt er in de grond geboord met een staaf met een kegelvormige punt, een sondeerconus. De sondeerconus meet de weerstand van verschillende grondlagen.

 

Paalfundering

Als de vaste grond diep in de grond zit, moet er een paalfundering gebruikt worden. Bij een paalfundering kan er geheid of geschroefd worden. Hierbij worden hei- of schroefpalen in de grond geheid of geschroefd, om verzakkingen te voorkomen. Heien zorgt voor lawaai en trillingen, bij het schroeven van palen liggen het lawaai en de trillingen lager. Bedrijven maken gebruik van schroeven als er een kans is dat andere gebouwen gaan scheuren door de trillingen van het heien. Maar een nadeel van schroeven is dat er veel palen in de grond gaan, waardoor het schroeven langer duurt dan het heien.

 

Heien

Voor het heiwerk kunnen er verschillende heipalen gebruikt worden. Veel gebruikte heipalen zijn onder andere: houten heipalen, betonheipalen, stalenbuis palen, schroefpalen en renovatiepalen. De houten heipalen werden jaren terug bijna altijd gebruikt. Tegenwoordig wordt dit alleen nog gebruikt voor lichte gebouwen. Voor zware gebouwen worden meestal betonheipalen gebruikt. Een nadeel van deze betonheipalen is dat het niet overal geplaatst kan worden, omdat het voor veel trillingen zorgt.

Op plaatsen waar het moeilijk is om te heien, worden er stalenbuispalen gebruikt. Stalenbuispalen zorgen voor minder trillingen, en als de hoogte beperkt is kan er gebruikt worden gemaakt van korte buizen. De korte buizen kunnen aan elkaar gelast worden tijdens het heien. Als de stalenbuispaal in de grond zit, wordt het gevuld met beton. De schroefpalen zorgen net als de stalenbuispalen voor minder trillingen. Bij schroefpalen wordt er in de grond geschroefd, en wordt er beton gestort. Als er bij het heien gebruik wordt gemaakt van beton, wordt er altijd een wapening aangebracht. Een wapening versterkt het beton.

Als er een gebouw gerenoveerd wordt, dan worden renovatiepalen gebruikt. Dit zijn dunne stalen buizen die met een lucht gedreven hamer in de grond worden geslagen. Er zitten injectieopeningen in deze palen, waar cement in wordt geperst.

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!