Dakpannen

Dakbedekking van gebakken klei of gevormd beton staat bekend als een dakpan. Hieronder vindt u informatie over de verschillende soorten dakpannen. Het gaat hierbij alleen over dakpannen in de toepassing van dakbedekking. Want hoewel dakpannen vooral als dakbedekking worden toegepast, kan het eventueel ook verticaal worden verwerkt. Verder zal er informatie worden gegeven over de hulpstukken die komen kijken bij het plaatsen van dakpannen. Dit alles om een goede keus te kunnen maken voor uw droomhuis.

Verschillende soorten dakpannen

Het belangrijkste onderscheid tussen dakpannen is of ze gemaakt worden van beton of klei. De dakpan op basis van klei wordt een keramische dakpan genoemd. Er is verschil tussen de soorten klei wanneer er voor een keramische dakpan wordt gekozen, bijvoorbeeld westerwaldklei of gemende rivierklei.

Ook het uiterlijk, dus het bovenste deel van een dakpan, maakt verschil. Zo is een platte dakpan vlak aan de bovenzijde. Als de bovenzijde gegolfd is spreken we van een holle dakpan.

Verder speelt de afwerklaag, naast de vorm, een grote rol bij het uiterlijk van de dakpan. Dakpannen kunnen bijvoorbeeld geglazuurd of verglaasd worden, zo kan de afwerking variƫren van een glimmende tot een matte uitstraling.

Hulpstukken

Een nokpan is de dakpan die in de nok komt te liggen. Hij dekt het pannendak dus af en is daar speciaal voor gevormd.

Een hoekpan of gevelpan is de dakpan die aan de kant van de gevel komt. Het is een dakpan met een recht deel, zodat dit gedeelte over de gevel naar beneden kan lopen.

Een eindvorst of hoeknokpan is een dakpan die de bgevel moet overlappen maar ook in de nok ligt.

Verder is er nog zoiets als een broekstuk nokpan. Als er schuine dakvlakken bij elkaar komen, is er een broekstuk nodig om alle omliggende dakpannen op de kap te laten aansluiten.

Afwegingen bij het kiezen van een dakpan

Behalve het uiterlijk van de dakpan zijn er nog wat zaken die u in overweging zou kunnen nemen bij het kiezen van een dakpan. Zo is er een zogenaamde ventilatiepan, waarbij de ruimte onder de pannen geventileerd kan worden vanwege een opening in de pan. Ook ligt het aan de helling van uw dak welke pan geschikt is. Niet alle dakpannen zijn geschikt voor een huis met een kleine helling.

Voor- en nadelen van de betonnen dakpannen

Het gebakken type dakpan is het meest bekend en voorheen ook het meest gebruikt. Tegenwoordig worden daken echter vaak bedekt met betonnen dakpannen. Het voordeel is dat de betonnen dakpannen gemakkelijk op maat te maken zijn. Ook trekken ze niet krom na verloop van tijd. Er zit wel een nadeel aan. Zo kan er weinig geschoven worden met deze soort dakpan, waardoor je van tevoren de breedte van de te bedekken oppervlakte nauwkeurig in moet schatten. Dat er moeilijk mee geschoven kan worden, komt door het grote gewicht. Bovendien liggen ze zeer stabiel verankerd in elkaar, wat schuiven lastig maakt. Ondanks de duurzaamheid van de betonnen dakpan wordt er in het hogere segment van de bouw toch vaak gekozen voor een gebakken dakpan, dit vanwege de mooie uitstraling. Het zou dus kunnen zijn dat hierdoor ook uw keus valt op de gebakken dakpan als dakbedekking van uw droomhuis.

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!