Architraaf

Als u bezig bent met uw villa bouwen wilt u dat ieder detail afgewerkt is. Heeft u een mooie deuren uitgezocht, dan horen daar natuurlijk ook deurlijsten bij. Het sierelement om de deur, wordt ook wel een architraaf genoemd. Vroeger stond een architraaf bekend als bouwconstructie, het werd vooral als dragende balk gebruikt. Tegenwoordig wordt het gebruikt als benaming van de deurlijst. Je hebt deurlijsten in verschillende uitvoeringen en stijlen. De meeste architraven worden gemaakt van hardhout of van MDF. Ook kun je architraven in verschillende stijlen krijgen. Als u bijvoorbeeld een moderne inrichting heeft, kunt u voor een strakke deurlijst kiezen. Maar architraven zijn ook in een barokke stijl te krijgen, aan deze deurlijst zitten meer versieringen.

 

Plaatsing

Een architraaf wordt op het kozijn van de deur geplaatst en een stukje over de muur. Als de architraaf op het kozijn is geplaatst, blijft er tussen de muur en de architraaf een kier over. Deze kier kan opgevuld worden met een opvullat. Om de onderkant van een architraaf af te werken, kunt u gebruik maken van een plintneut. Met een plintneut krijgt u een mooie overgang van de architraaf naar de plint. Zorg er wel voor dat de plintneut 1 centimeter hoger is dan de plint en dat de architraaf in het midden van de plintneut zit. Bij het uitzoeken van de plintneut, moet u er ook opletten dat de plintneut breder is dan de architraaf. Het is mooi als u de stijl van de architraaf en de stijl van de plinten op elkaar afstemt.

 

Massief houten deurlijst

Een architraaf wordt meestal van massief hout gemaakt of van MDF. Een houten architraaf geeft meer karakter aan het huis, dan een architraaf van MDF. Een houten deurlijst past mooi als u een houtenvloer heeft. Er zijn onbehandelde en behandelde architraven te krijgen. Als u de architraaf hetzelfde wilt hebben als uw vloeren, kunt u het best voor onbehandelde deurlijsten kiezen. De onbehandelde deurlijsten kunt u dan op dezelfde manier behandelen als uw vloeren. Het is ook mogelijk om voor behandelde architraven te kiezen. Dit is handig wanneer u de deurlijsten wilt schilderen.

 

MDF

MDF bestaat uit vezels die onder hoge druk bij elkaar zijn geperst. Als u meer houdt van een moderne uitstraling, dan is MDF een goede keuze. MDF is makkelijk te schilderen in verschillende kleuren. Meestal zijn MDF architraven al voorbewerkt en kunt u de eindkleur er meteen opschilderen. Als u kiest voor MDF moet u er rekening mee houden dat MDF veel vocht opneemt en uitzet. Een nieuwbouw woning kan vochtig worden, om die reden zou een MDF architraaf dan minder handig zijn. U kunt ook kiezen voor vochtwerend MDF of voor houten architraven. Een voordeel van MDF is verder dat het goedkoper is.