Wat kost het bouwen van een eigen woning - Woning bouwen kosten - Architectuurwonen-3

Algemene bouwkosten

Als u een woning laat bouwen, dan komen daar algemene bouwkosten bovenop. Algemene bouwkosten worden ook wel Algemene Bouwplaatskosten genoemd. Dit zijn indirecte kosten, maar de kosten zijn wel projectgebonden. Er is een verschil tussen Algemene Bouwkosten en Algemene Bedrijfskosten. De Algemene Bedrijfskosten zijn namelijk niet aan het project gebonden, en dat zijn de Algemene Bouwkosten wel.

 

Wat valt onder Algemene Bouwkosten?

Algemene Bouwkosten bestaan uit kosten voor voorzieningen, productiemiddelen en arbeid. Dit zijn kosten die gemaakt worden voor de realisatie van een bouwproject, maar de kosten kunnen niet worden toegerekend aan bepaalde bouwmaterialen van het project. Omdat de kosten niet van het bouwmateriaal van de woning zijn, blijven de materialen ook niet achter na het opleveren.

Er zijn verschillende kosten die onder Algemene Bouwkosten vallen. Dit zijn de loonkosten van leidinggevend en ondersteunend personeel van een project, de kosten voor de voorzieningen voor het personeel op de bouwplaats, de kosten voor de inrichting en het beheer van het bouwterrein, de kosten van het transport en logistiek, de kosten voor tijdelijke aansluitingen, de kosten voor het klein materieel en kosten voor eventuele overige voorzieningen. De kosten van de uren van timmerlieden, metselaars, loodgieters en dergelijke horen niet bij de Algemene Bouwkosten.

 

Hoe worden de Algemene Bouwkosten berekend?

De Algemene Bouwkosten worden berekend over de totale directe kosten. Er wordt een percentage van de totale directe kosten genomen, en dit wordt gerekend als Algemene Bouwkosten. Dit percentage ligt meestal tussen de 13% en de 18%.

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!