Blog bouw villa Lindepijlstaart, jan 2016

Winterslaap op de bouwplaats

We zitten alweer in het nieuwe jaar en het is nu 8 maanden geleden dat we voor het eerst naar Rijssen gingen voor een gesprek met Architectuurwonen. De tijd vliegt, ook al hebben we op veel zaken heel erg lang moeten wachten. Op 13 januari kregen we eindelijk de bouwvergunning. Dit betekent niet dat er direct gebruik gemaakt kan worden van de vergunning, maar de vergunning is pas definitief wanneer de termijn waarbinnen bezwaar ingediend kan worden (6 weken) is verstreken. Dus nog 6 weken wachten en hopen op geen bezwaren en dan heel hard aan de slag.

Het is ons wel weer duidelijk geworden dat het een pre is als de architect uit de omgeving komt waar je gaat bouwen en ‘korte lijntjes’ heeft met gemeente/ambtenaren en weet hoe e.e.a. reilt en zeilt binnen die gemeente. Dit zou natuurlijk niet mogen maar… het blijkt vaak wel de realiteit. De ambtenaren blijken niet altijd in dienst te staan van de burger en soms lijkt het alsof ze vergeten dat ze er zijn voor de burger en niet om het de burger moeilijk te maken, door alles maar op andere collega’s af te schuiven of alles te laten ‘liggen’.

Intussen niet stil gezeten, maar veel zaken nog verder uitgezocht, knopen doorgehakt, offertes getekend, zodat als de onherroepelijke bouwvergunning er is, we een vlotte bouw kunnen realiseren. En dan hopen op mooi weer, zodat dit geen roet in het bouwtempo kan gooien.

Met de projectleider afgelopen vrijdag het perceel bekeken en ook het stucwerk zoals we het uitgevoerd willen hebben op onze woning. Want ja, dat zal de finishing touch moeten worden voor de buitenzijde en moet dus perfect uitgevoerd worden.

Winterslaap op de bouwplaats te Bavel

En intussen ook verder met het ontwerpen van de garage en de aansluitende veranda, die naast het huis gebouwd gaan worden. Ook hier tekenen, rekenen, kiezen en met meerdere partijen overleggen, zodat ook dit straks gesmeerd gaat lopen.

Bouwen is veel regelen en communiceren en dat laatste zal heel belangrijk blijven tijdens het gehele bouwproces. Want natuurlijk gaan zaken toch vaak anders in de praktijk dan dat je vooraf had bedacht of afgesproken. Dus steeds in gesprek, is dit wat je wilde of verwachtte en indien niet, hoe gaan we zorgen dat het wel wordt zoals gewenst tegen binnen de gestelde budgetnormen.

Winterslaap op de bouwplaats en maar hopen dat de activiteiten dan eindelijk in februari gaan aanvangen.